Γιώργος Κοροπούλης – Αμφί Αγοράν Πλήθουσαν (2009-2010)

Posted by – 2011/01/29

Αντιγράφω απο το ad noctum

Η (γοητευτική και με πεντακάθαρη άρθρωση) φωνή και ο μεστός λόγος του Γιώργου Κοροπούλη ηχούν και πάλι στα αυτιά μας, από 07.12.2009, αυτήν τη φορά μέσω Διαδικτύου, στην ιστοσελίδα του περιοδικού «Κοντέινερ».

«Αμφί Αγοράν Πλήθουσαν» ονομάζεται η καθημερινή (από Δευτέρα έως Παρασκευή) πεντάλεπτη εκπομπή στην οποία «περιδιαβάζει και συζητάει ο Γιώργος Κοροπούλης» και, ουσιαστικά, αποτελεί συνέχεια της εκπληκτικής δουλειάς του «Στοιχεία για την αγορά χαλκού» στο «Τρίτο Πρόγραμμα» της Ε.Ρ.Α., αν και οι άμεσες αναφορές στην επικαιρότητα είναι συχνότερες. Ο Κοροπούλης, άοκνος ερευνητής και περιγραφικότατος αναλυτής, μας αποδεικνύει (μέσα από την παράθεση παρελθοντικών αναφορών) πως βιώνουμε την αέναη ανακύκλωση της ανθρώπινης ευτέλειας – με ανούσιες, κάθε φορά, παραλλαγές. Ουσιαστικός και απολαυστικός, πέρα για πέρα!!!

Τον Κοροπούλη τον γνώρισα μέσα απο τις ‘εν-στάσεις’ και τη ‘Βιβλιοθήκη’ της Ελευθεροτυπίας, δεν έτυχε να τον ακούσω στο 3ο. Τον βρίσκω στο (πάλαι ποτέ) ραδιόφωνο του Κοντέινερ αλλά και πάλι ξεγλιστρά. Απο τύχη και μόνο κατέβασα όλο το αρχείο για να τον ακούσω με την ησυχία μου· ήρθε η ώρα να το μοιραστώ. Καλή ακρόαση.

Όπως πάντα , το IA (internet archive) άξιο προσοχής και εκτίμησης για την ουσιαστική προσφορά του. Οι εκπομπές βρίσκονται εδώ, η ονοματοδοσία (Ημερομηνία/Ώρα) μεταφέρθηκε αυτούσια από το Κοντέινερ:
http://www.archive.org/details/GiorgosKoropoulis. Προτιμήστε την κωδικοποίηση Ogg Vorbis , γιατί αυτή είναι η έκδοση που ανέβασα. Το mp3 δημιουργείται αυτόματα απο το IA και είναι χαμηλότερης ποιότητας (παρά το μεγαλύτερο όγκο).

“Θεωρώ, οτι πρέπει πάσι θυσία να διασωθεί η δυνατότητα ο ομιλών να αναπτύσσει ένα συλλογισμό αντί να συσσωρεύει ατάκες και εντυπώσεις. Και ο ακροατής να ακούει με κάποια στοιχειώδη ένταση της προσοχής του, υπό τον όρο βέβαια, οτι αναλαμβάνουμε την ευθύνη να μην ακούει ανοησίες. […] Τα έπεα πτερόεντα, οι σκέψεις που λάμπουν για μιά στιγμή και σβήνουν σαν τα σπίρτα που άναβε το κοριτσάκι του Άντερσεν, δεν μπορεί να αποτελούν άλλοθι, οπως συνήθως συμβαίνει, για να εκφωνούνται ασυναρτησίες, χυδαιότητες, συκοφαντίες, μαγκιές και λοιπα.

Και απο αυτή την άποψη, το διαδικτυακό ραδιόφωνο δημιουργεί μια ενδιάμεση ζώνη μεταξύ προφορικού και γραπτού λόγου, αφού απλούστατα μπορείς να ξανακούσεις αν θέλεις. Το φευγαλέο δεν μπορεί, εδώ προ πάντων, να αποτελέσει τη μεταμφίεση της απλής σύγχυσης, ούτε το άλλοθι για να εκπίπτουν τα σχόλια σε προφορικές λεζάντες και διαφημιστικά σπότ. ” (Γ.Κ 2010-01-04 12.21.52)

[Eνημέρωση, 17/10/2011]
Ο/Η Jenny Air ανεβάζει μέρος των “εκπομπ[ών] του Γιώργου Κοροπούλη ‘Στοιχεία για την αγορά χαλκού΄ ηχογραφημένα απο το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (90,9 & 95,6 FM)”
http://www.archive.org/details/StoixeiaGiaTinAgoraXalkou

6 Comments on Γιώργος Κοροπούλης – Αμφί Αγοράν Πλήθουσαν (2009-2010)

 1. makis says:

  Είσαι ωραίος.
  Θενξ.

 2. makis says:

  34 το όλον, σωστά;

  • n2j3 says:

   34 είναι όσα έχω. Αν θυμάμαι καλά τα κατέβασα 1 ή 2 μέρες πριν ‘κλείσει’ το κοντέινερ.. όποτε υποθέτω οτι δεν υπάρχουν άλλες ηχογραφήσεις (αν κάνω λάθος πεσμου)

   • makis says:

    δεν θυμάμαι ούτε γω
    πιθανόν να θυμάται ο ίδιος

    Να σαι καλά

 3. ad noctum says:

  Σ’ ευχαριστώ θερμά για την πολύτιμη πληροφόρηση!!!

 4. ιωάννης γιάγκος says:

  Συγχαρητήρια………………φίλτατε κ. n2j3

  Τέτοιες εκπομπές εκλείπουν δυστυχώς………

  Και εκλείπει και το κοινό ……………

  τα σέβη μου

  ευχαριστώ απο μέρους μου φίλτατε για την γεναιόδωρη προσφορά των εκπομπών σε μορφή μπ3. Σημαίνουσες εκπομπές και αναφορές σε σημαντικά βιβλία που ορθώνουν συνειδήσεις……………………….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *